top of page

Beste mondverzorgingsroutine: wat te doen en in welke volgorde

Een van de vroegste zelfzorg regimes die we leren als kind is hoe we onze tanden moeten poetsen. Van jongs af aan wordt ons geleerd dat poetsen iets is wat we elke ochtend moeten doen als we wakker worden en elke avond voordat we naar bed gaan. En terwijl we toch allemaal onze babytanden verliezen, vormen deze gewoonten de basis voor betere mondverzorging naarmate we ouder worden. Poetsen twee keer per dag is nog steeds een fundamenteel onderdeel van de beste mondverzorging routine - maar het is niet het enige wat je hoort te doen voor jouw mondgezondheid en tanden.


Schoonmaken tussen je tanden en spoelen, vullen goed poetsen aan en kunnen je goede mondverzorgingsroutine naar een hoger niveau tillen. Deze extra stappen om het het schoonmaken te verbeteren zijn belangrijk - niet alleen omdat je volwassen tanden permanent zijn, maar omdat het belangrijk is om de mond te beschouwen als een essentieel onderdeel van de rest van het lichaam, omdat mondgezondheid en gezondheid van het lichaam met elkaar verbonden zijn.


Mondzorg voordelen en lichaam gezondheid

De meeste mensen poetsen hun tanden omdat ze een frisse, witte glimlach willen of omdat ze bang zijn om een gaatje te krijgen. Hoewel dit goede redenen zijn om te poetsen, de echte reden om te streven naar de beste mondverzorging routine is het effect dat het heeft op de gezondheid van je hele lichaam. Plaque accumulatie en slechte mondgezondheid kan leiden tot ernstige aandoeningen, zoals:

 • Suikerziekte

 • Endocarditis, een aandoening van het hart veroorzaakt door overtollige plaque opbouw

 • Hart- en vaatziekten, veroorzaakt door orale bacteriële ontsteking

 • Longontsteking, veroorzaakt door orale bacteriën ingeademd in de longen

Twee keer per dag poetsen is niet alleen om gaatjes af te weren, maar het kan ook een belangrijke rol spelen in de algehele gezondheid van het lichaam. Een goede mondhygiëne is een belangrijke factor die een aantal ernstige ziekten of aandoeningen kan helpen voorkomen.


Producten die nodig zijn voor optimale mondverzorging

Er is meer nodig voor een dagelijkse poetsroutine dan jouw tandenborstel en tandpasta. Om de allerbeste mondverzorgingsroutine te bouwen, moet je de juiste mondverzorgingsproducten vinden die bij jouw behoeften passen. Elk dienen een zeer belangrijke rol in de totale mondzorg. Hier is een overzicht van wat je nodig hebt:

 • Tandenborstel: Experts raden zachte borstels aan, omdat ze voorkomen dat jouw tandvleesweefsel en glazuur beschadigd raken. Ook zijn ze effectiever bij het verwijderen van plaque rond het tandvlees en tussen de tanden. Studies tonen ook aan dat elektrische tandenborstels over het algemeen betere resultaten bereiken in termen van plaque verwijderen.

 • Tandpasta: Een gefluoreerde tandpasta is een geweldige manier om je tanden te beschermen tegen gaatjes. Het zal de vertraagde afbraak van glazuur helpen (veroorzaakt door bacteriën) en de remineralisatie proces versnellen. Het gebruik van fluoridetandpasta wordt ook aanbevolen door de Europese Federatie van Parodontologie (EFP) om gaatjes te voorkomen.

 • Interdentals (floss, interdentale borstels of picks): Om zoveel mogelijk plaque te verwijderen, moet je tandenpoetsen en interdentaal reinigen combineren. Sommige mensen geven de voorkeur aan flossen, sommige anderen interdentale borstels of picks en andere een combinatie van verschillende tools. Floss is je beste bondgenoot als je strakke tanden hebt, maar studies tonen aan dat interdentale borstels of picks efficiënter zijn in het verwijderen van plaque en ze ook jouw tandvlees masseren en stimuleren.

 • Mondspoelingen: Ga voor een anti-plaque mondwater, om de slechte bacteriën in je mond te elimineren. Kies voor een mondspoeling met fluoride en zonder alcohol zoals de O7 Active Mondspoeling.

Deze producten in jouw badkamer hebben is een ding - het gebruik ervan is een ander. Het lijkt misschien een hoop werk poetsen, schoon maken tussen de tanden en spoelen, maar het is raadzaam dat je twee keer per dag poetst gedurende twee minuten en neem de drie volledige stappen (poetsen, schoonmaken tussen tanden, en spoelen) een keer per dag, voordat je naar bed gaat. Om maximale resultaten en een superieure mondgezondheid te krijgen, moet je deze producten op de juiste manier aan het werk zetten.


De juiste volgorde

Je begrijpt nu de rol die mondzorg speelt in de gezondheid van je hele lichaam. Je hebt de producten die nodig zijn om te zorgen voor je tanden en tandvlees. Nu breng je deze twee samen tot een routine. Hier is een blik op de beste mondverzorging routine - in de juiste volgorde:

 • Begin met de interdentale reiniging, zodat je ruimte maakt voor de borstelharen in stap 2. Gebruik het liefst floss EN een interdentale reiniger zoals een soft-pick of stoker.

 • Poets je tanden gedurende twee minuten, een minuut voor de bovenkant en een minuut voor de onderkant.

 • Spoel grondig gedurende 30 seconden met behulp van een anti-plaque mondwater zoals de O7 Active Mondspoeling.

48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page